BilgiSpor

Spor Yapıp Gelişemeyenler… Nedenini Hiç Düşündünüz Mü? İşte Cevabı!

Spor Yapıp Gelişemeyenler... Nedenini Hiç Düşündünüz Mü? İşte Cevabı!

Neden Spor Yaparız:

Birçoğumuz spor yaparız. Kimimiz zayıflamak, kimimiz sağlıklı şekilde kas kütlesi kazanarak kilo almaya çalışır,  Kimide fit bir vücud için çabalar.   Fakat sonuç istediğimiz gibi olmazsa hevesimiz kırılır ve durum sporu bırakmaya kadar gider. Peki ne yapmalıyız? Neden gelişemiyoruz, nerede hata yapıyoruz, hadi sorularınızın cevaplarına geçelim:

Aceleci Davranmak:

Spor yapanların en büyük isteği bir an önce istediği vücuda kavuşmaktır.  Fakat  işler bazen istenildiği gibi gitmez. Bu kişilerin yaptığı en büyük hatalardan birisi  aceleci davranmaktır. 2-3 ay yaptım neden gelişme yok? Bu aşamada sabırlı olmak gerekiyor. Elbette 3 ay gibi bir sürede gelişme olacaktır. Fakat beklentiyi çok yükseltmemek gerekiyor. Sabırlı olunduğu taktirde gerisi kendiliğinden gelecektir.

Antrenman Sistemini Oturtamamak:

Antrenman bu işin neredeyse yarısıdır. Günümüzde split, fullbody tartışmaları devam etsede herkes kendine göre uygun antrenman sistemini illaki bulacaktır. Kafanıza göre antrenman yaparsanız bugün onu yapayım yarın bunu yaparım, bugün yorgunum gibi bahanelere sığınmamak gerekiyor. Odağınız sadece kendiniz ve yaptığınız spor olsun, günlerinizi iyi ayarlayın, bu işi disiplinli bir şekilde yapmazsanız istediğinizi maalesef elde edemezsiniz.

Beslenmeye Önem Vermemek:

Birçok kişi antrenman yapınca gelişeceğini düşünüp, ne de olsa  bugün idmanlarım süper, biraz yerim yeter düşüncesi olur, evet gelişirsiniz fakat  gelişim istediğiniz gibi olmayacaktır. Beslenmenizi iyi yapmanız, kendinize göre kalori alımınızı arttırmanız gerekmektedir. Beslenme düzeniniz antrenman sistemi gibi sabit olmalı, 1 ay iyi beslendim, 2. ay saldım kafasında olmamalısınız. Unutmayın beslenme bu işin yarısı hatta daha  fazlası bile  olabilir.

Yeterince Dinlenmemek:

En çok yapılan hatalardan birisi daha çok çalışırsam daha çok gelişirim düşüncesidir. Neredeyse hergün spor yapmaya çalışan vardır, hedefime daha kısa sürede ulaşırım, vücudum daha hızlı tepki verir kafasına girerler. Hayır aslında işin içine girildi mi  hiçte böyle değil.   Unutmayın kaslarınız çalışırken uyarılır, dinlenirken büyür, gelişir. Haftada 4 gün spor idealdir. Vakti olmayanlar 3 gün, veya vakti olanlar spor geçmişi olanlar haftada 5 günü geçmemelidir. Bu durumda sistemi çok iyi oturtmanız gerekmekte, kaslarınıza haftada en az 2 gün dinlenme süresi vermelisiniz, ideal olan dinlenme süresi 3 gündür.

Sporun Dozunu Kaçırmak:

Bazı kişiler vardır, zaten spor salonuna para verdim salonda 2-3 saat çalışayım veya bu düşüncede olmayıp ne de olsa vaktim bol, imkanım var canım çıkana kadar salonda kalayım. Böyle yaparsanız en baştan gelişmeyi unutun. Vücudunuz belli bir yerden sonra kortizol salgılayacaktır, bu da tam tersi hipertrofi yerine atrofiye yol açacaktır ve sizi geriye götürecektir. İdeal çalışma süresi diye bişey yoktur, fakat bildiğimiz birşey var ki en azından 45 dakika ile 1-1.15  saat arasında antrenmanlarınızı yapmaya çalışın. Bu size daha yararlı olacaktır. Tabikide şunu da belirtelim yarışma hazırlığı yapan veya bu işin ehli olup güç antrenmanları yapan  kişiler daha fazla antrenman yapabiliyor, bu kişiler zaten  ne yaptıklarını bilen kişiler bu yüzden kendinizi onlarla kıyaslamayın.

Doğru şekilde spor yapıp, beslenmenizi, dinlenme sürenizi doğru entegre ederseniz, azimle çalışırsanız muhakkak emeğinizin karşılığını alacağınızdan şüpheniz olmasın.

Önerilen içerikler
Spor

Fenerbahçe’de Talisca Bombası Patladı! 27 Ocak 2025

Bilgi

Miraç Kandili Nedir? Okunması Gereken Dualar Nelerdir?

BilgiSağlık

Cinsel İstikrarsızlık: Nedenleri, Belirtileri ve Çözüm Yolları

BilgiFelsefeKitap SpoilerSanatTarih

Dostoyevski - Suç ve Ceza

Abone olup yenilik ve promosyonlardan haberdar olabilirsin!

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
0
Would love your thoughts, please comment.x
Geyikmi
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.