Hayat

Kişisel Gelişim Başlangıcı

Kişisel Gelişim Başlangıcı

Kişisel gelişim, başarının anahtarıdır. Bunu hedefleyen kişinin hayatında olumlu yönde bir değişim sunmaktadır.

Kişisel gelişimin hedefi, kişiye ve kişinin ilgi alanlarına göre farklılık göstermektedir. Bu sebeple de hedefe göre yönelinecek olan konularda değişken olacaktır. Kişisel gelişimde en karmaşık konu başlangıcı bulmaktır. Bu başlangıç, kendinizi tanımak ve hedeflerinizi belirlemekle başlar. Öğrenmeye açık olmak, zorlukları kabul etmek ve sabırlı olmak da bu yolculuğun önemli bileşenleridir.

Kişisel Gelişim Hangi Konudan Başlamalı?

Başlangıç için aşağıdaki üç konuya odaklanarak başlamamız çok daha iyi sonuç almayı sağlamaktadır.

  • Kendini tanımaya başlamak
  • Kendine değer vermeyi öğrenmek
  • Özgüven sağlamak

Kendimizi ne kadar tanıyoruz?

Kişisel Gelişim Başlangıcı

Herkes kendini tanıdığını düşünür. Ki elbette de tanıyoruzdur. Fakat acaba ne kadar tanıyoruz? Gün içerisinde ya da genel tüm süreçlerimizde yaptıklarımızın ne kadarını kendimiz sevdiğimiz, istediğimiz için yapıyoruz? Öncelikle aşağıdaki soruları yanıtlayarak kendimizi daha detaylı tanımamız gerekmektedir. Çünkü ilk adım, güçlü ve zayıf yanlarımızı, tutkularımızı ve değerlerimizi anlamaktır. Bu bilgiler, hedeflerimizi belirleme ve yaşamımıza yön verme konusunda bize rehberlik edecektir.

  • Neyi seviyorum?
  • Ne yapmak istiyorum?
  • Yapmak istediklerimden hangisini/hangilerini yapamıyorum?

Kendimizin ilgi duyduğu alanlarda, kendimize özgür bir alan açmalıyız. İşte bu özgür alanı kendi gelişimimiz için doğru yöneterek, aklımızın, ruhumuzun, bilgimizin sınırlarını genişleterek bu yolda ilerlemeliyiz. Kişisel gelişim süreci, öğrenmeye açık olmayı gerektirir. Yeni beceriler öğrenmek, kitaplar okumak, kurslara katılmak ve deneyimler edinmek, gelişimimiz için önemlidir. Bu aşamada kişisel gelişim için kendimizi sürekli olarak geliştirmeye motive etmek en önemlisidir.

Kişisel Gelişim İçin Kendini Bul

Kendimizde, asıl benliğimizi gerçekleştirmemizi sağlayan tüm bilinç mevcuttur. Bazen zihnimizde birçok kişi varmış gibi oluruz. Çünkü, tüm hislerimiz ayrı ayrı konuşur ve aklımızın süzgecinden geçerek verdiğimiz bir tepkiye ya da bir cümleye/cümlelere dönüşür. İşte bu fikir süzgecimizi ne kadar donanımlı hale getirirsek karalarımızda, söylemlerimizde kendimize ya da etrafımızdaki insanlara çok daha faydalı duruma gelecektir. Tüm yarım kalmışlıklarımızı tamamlayan, bizi biz yapan benliklerimizin çıkarımı olan, bize biz olma şansını içtenlikle verebilen yine kendimizdir. Fakat bunu fark etmek için önce insanın kendini bulmaya dair bir arayışa başlaması gerekmektedir. Genellikle bizi buna başlatan duygusal bir travma olmaktadır. Bu bir başarısızlık, değersizlik hissi veya duygusal çöküş olabilmektedir. Çünkü, mutlu iken insan kendini aramaya üşenmektedir. Bu durum, keşke böyle gerçeklemese fakat genele bakıldığında gerçekler bunu göstermektedir. Günümüzde, insanların hayat akışında kendine vakit ayırabilmesi için mutlak sağlam bir sebebe ihtiyacı bulunmaktadır.

Sakın Pes Etme 

Kişisel gelişimin yolculuğu sırasında elbette ki zorluklarla karşılaşılacaktır. Başarısızlıkları bir etken olarak kullanarak, bizi daha da güçlendirmesine izin vermeliyiz. Zorlukları kabul etmek ve onlardan öğrenmek, kişisel gelişimimizin ayrıca diğer önemli bir parçasıdır. Bu süreç sabır ve disiplin gerektirir. Her gün küçük adımlar atarak ilerlemek, uzun vadede büyük ivmeler sağlayabilir. Kendimize bir takip planı oluşturarak hedeflerimizi düzenli olarak izlemeliyiz. Ertelemeler, bu süreci tamamlamanıza engel teşkil eder.

Kendimizi tanıdıktan sonra, kendimiz için güvenlik sınırları da oluşturmalıyız. Çocukken hepimize yardımlaşmayı öğretirler. Bazılarımız bunu gerektiği kadar, bazılarımız her şeyi ile yapmaktadır. Bize bunu öğretirken, önceliği kendimizden yana kullanmamız gerektiğini öğretmezler. Ve bu durum gönlü geniş olanlarda “önce kendimi düşünürsem bu bencillik olur ve bencillik kötü bir huydur”, şeklinde akla kazınmaktadır. Oysa önce kendini düşünmek bencillik değildir. Bencillik, kendini gereğinden fazla düşünmektir. Daima kurallar belirlemek güvenilir bir savunmadır, o kurallara uyabilmek ise muhteşem sonuçların sebebidir.

Kişisel gelişimimiz, yaşamımızı daha tatmin edici ve başarılı bir hale getirmemize yardımcı olacaktır. Başlamak için artık harekete geçin ve kendi kendinize daha iyi bir versiyon olma yolculuğunu başlatın.

Önerilen içerikler
BilgiHayat

Yusuf Tekin kimdir?

BilgiHayat

Tatile Giderken Bavulunda Bulundurman Gereken 10 Şey

BilgiFelsefeHayatPsikoloji

Beklentilerden Kurtulmak

Hayat

Unutulmaz Bir Evlilik Teklifi İçin 10 Yaratıcı Fikir

Abone olup yenilik ve promosyonlardan haberdar olabilirsin!

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
0
Would love your thoughts, please comment.x