Bilgi

Manuel Vites Araç Kullanmanın Püf Noktaları…

Manuel Vites Araç Kullanmanın Püf Noktaları...

Manuel araç kullanmanın püf noktaları nelerdir? İşin içine girdiniz mi bu kadar basit mi diyeceksiniz.  Öncelikle araba kullanmayı öğrenmek için bazı temel şeyleri bilmelisiniz. Bunları bildikten sonra gerisi kendiliğinden gelecektir.

Debriyaj Fren Gaz Vites  ne işe yarar hangi durumda kullanılır?

Manuel aracın en temel etkeni debriyajdır. Araca hareketi vermek,  vites atmak, durmak, hatta bazı araçlarda aracı çalıştırırken dahi debriyaj kullanırız. Gaz aracı hızlandırmak, fren durdurmak, vites ise aracın hızı arttıkça  kademeli  olarak yükseltilip motorun rahat etmesine katkıda bulunur.  Herkesin kabusu olmuştur, aracı stop ettirdim niye böyle oluyor? Araç kalkışlarda patinaj çekiyor hatta tekliyor, hayır endişe etmenize gerek yok.  En büyük yanlışlardan biri araca daha oturur oturmaz panik yapmak. Bunu yaptığınız an zaten en baştan kaybedersiniz.  Araca bindiniz emniyet kemerini taktınız işte şimdi başlıyoruz.

Manuel Araç Nasıl Sürülür:

İlk etapta arabayı çalıştırmalısınız. Kontağı 1 kere çevirip, 7-8  saniye bekledikten sonra, 1 kez daha çevirip orada 3 saniye kadar  kontağı basılı tuttuğunuzda aracın çalıştığını göreceksiniz.  Bu etapta artık kontağı bırakabilirsiniz, aksi taktirde marş motoruna zarar verirsiniz.

Daha sonra debriyaja sonuna kadar basın, diğer ayağınız frende olsun, ve ayağınızı debriyajdan  hiç kaldırmadan vitesi 1’e alın, yavaşça el frenini indirin daha sonra sağ ayağınızı frenden tamamen çekin, debriyajı yavaş yavaş kaldırmaya başlayın ve bunu yaparken bir yandan da hafiften gaza dokunun. Bunu yaptığınızda aracın yavaş yavaş hareket ettiğini göreceksiniz. Şimdi ise bu aşamada  yapılan hatalara değineceğiz ve ondan sonra manuel araç kullanmanın ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız.

Yapılan Hatalar:

Unutmayalım ki her arabanın bir kavrama noktası vardır. Herkesin yaptığı en büyük hata budur, debriyajı sonuna kadar bırakmak. Kimi araba yarıda, kimi çeyrekte kavrar bu yüzden ayağınızı yavaşça kaldırırken, bir yandan da gaza dokunurken araç tam olarak hareket ettiğinde orası kavrama noktasıdır.

Araç hareket ettiğinde herkesin yaptığı diğer bir hata ayağı  debriyajdan  hemen çekmeye çalışmaktır. Araç hareket ettiğinde 5-10 metre, veyahut 3-5 saniye sonra debriyajı tamamen bırakmalısınız yoksa araç ya patinaj çekecektir ya da stop edecektir. Bir diğer hata aracı durdururken yapılır. Hızımızın 100 olduğunu düşünelim, önümüzde hafif viraj var ve hızımızı biraz düşürmek istiyoruz bu etapta sadece frene dokunmak yeterlidir. Debriyaj  fren yaparsanız araç kendini salacaktır.

Özellikle eğimli ve virajlı yollarda sakın debriyaj fren kullanmayın, tamamen durmayacaksanız sadece fren yeterlidir. Eğer ki tamamen duracaksanız aracın tam duracağını hissettiğinizde veya biraz zaman önce debriyaj fren yapmalısınız aksi takdirde araç stop edecektir. Yani tamamen durmayacaksanız fren, tamamen duracaksanız debriyaj fren yapmalısınız, fakat unutmayın ki tamamen dursanız dahi ayağınızın debriyajda basılı olmasına gerek yok, aracın durmasına yakın debriyajı devreye sokup, frenle beraber basabilirsiniz.

Bir diğer yapılan hata geç vites atmak ya da erken vites atmaktır. Burada  vereceğimiz püf nokta devir saati 2500-3000 arasında vites atmanızdır. Karışık geliyorsa hızınız 20-40-60-80-100-120, vitesler 1-2-3-4-5-6 düşünebilirsiniz.

Bir diğer hata araca yokuşlarda az gaz vermektir. Unutmayın düz yol ile, yokuş yukarı yolda araba aynı miktarda gaz istemeyecektir, yerine göre fazla gaz vermeniz gerekmektedir.  Kendinizi düşünün, düz yolda olduğunuzu birde yokuş tırmandığınızı hangisinde daha fazla güç harcarsınız? Unutmamanız gereken bir şey varsa o da her şey zamanla olacaktır, fakat en baştan doğrusunu öğrenip onun üzerinden gitmek daha iyi olacaktır.

Önerilen içerikler
BilgiGündem

9 Eylül 1922: İzmir’in Kurtuluşu – Türk Milletinin Zaferi

BilgiTarih

Adeta Zaman Yolculuğu Yaptıran 15 Eşsiz Tarihi Eser

BilgiGündemZeka

Sokak Hayvanlarının Geleceği: Zorluklar ve Çözüm Yolları

Bilgi

Finansal Özgürlük İçin 10 Kesin Adım

Abone olup yenilik ve promosyonlardan haberdar olabilirsin!

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
0
Would love your thoughts, please comment.x