Günümüzde arabalar oldukça önemli bir yer kaplıyor. Doğal olarak insanlar ehliyet alıp, araç kullanmak, bir yerden bir yere sehayat etmek istiyor. Elbette toplu taşımalar geniş bir yer tutsa da, neden kendi arabanızı sürmeyesiniz? Hem daha rahat edersiniz hem de saat ile ilgili probleminiz olmaz, ne de olsa arabalar bir nevi elimiz ayağımız. Şimdi ise ehliyeti nasıl tek seferde geçersiniz ona değinelim.
Yazılı Sınav:
Unutmamalısınız ki bu süreçte aşama aşama gitmelisiniz. İlk önce yazılı sınava odaklanın, yazılı sınavı halletmeden, aklınıza direksiyon derslerini getirmeyin. Elbette direksiyon dersinin yanında, yazılı nedir ki? Böyle düşünenleriniz vardır. Fakat unutmayın yazılı sınavdan kalan birçok kişi vardır. Yazılı sınavı küçümsemeyin, aksi taktirde kalırsanız moraliniz ilk aşamada bozulur.
Sürücü kursuna gitmeyip konu dinlemeyen, aman ne de olsa ben geçerim diyen bir sürü aday vardır. Sürücü kursuna gidin, konuları dinleyin, eve gelince bu konularla alakalı sorular çözün, böyle yaparak aklınıza iyice girmesini sağlarsınız.
Son olarak şunu da söyledikten sonra asıl önemli olan yere direksiyon dersi, ve sınavına geleceğiz. Yazılı sınava girerken, evde soru çözüyormuş gibi rahat olun, panik yapmayın ve tabikide en önemlisi belgeniz ve kimlik kartınız yanınızda olsun.
Direksiyon Dersleri ve Direksiyon Sınavı:
Şimdi ise geldik en kritik yere, birçok kişinin kabusu olmuştur direksiyon dersleri. Acaba geçebilir miyim? Ya yapamazsam? Kalırsam 2’nci sınavı geçebilir miyim? Hayır bunların hepsi sizin kendi kafanızda kurduğunuz düşünceler. Yapmanız gereken odaklanmak, ve direksiyon başında rahat oturup panik olmamaktır.
Bazı kişiler sürücü kursuna araç kullanmayı bilerek gelirler, fakat unutmayın ki fazla özgüven iyi değildir, araç kullanmayı bilseniz dahi kendinize çok güvenmeyin, araç kullanmakta usta olsanız dahi yaptığınız 1 hata sizin sınavı geçememenize neden olacaktır.
Direksiyon dersinde hata yaptığınızda hocanıza soru sormaktan çekinmeyin, yaptığınız hatanın nedenini bulmaya çalışın. Zaten olası bir durumda hocanız müdahale edecektir. Trafiğe belkide ilk defa çıktınız, heyecan yapmanız normaldir fakat panik yapmamalısınız, şeridinizden gidin, arkanızdaki arabayı umursamayın siz zaten acemi olduğunuz için o size göre hareket edecektir. Önünüzdeki araçla olan mesafenizi koruduktan sonra gerisi kendiliğinden gelecektir.
14-15 Günlük süreç bitti, artık emeklerinizin karşılığını alma zamanı. O gün geldi çattı, hocanızla nasıl sürüyorsanız aynı o şekilde sürün, komisyonun yanınızda bulunmasından çekinmeyin, onlar görevlerini yapıyorlar, siz yollara ve parkurlara odaklanın. Sinyal vermeyi unutmayın, aynalarınızı sürekli kontrol edin. vitesleri doğru zamanda atın, yollara odaklanırken, bir yandan ayağınız altındaki, debriyaj, fren ve gazı hissedin. Bir bakmışsınız parkur bitmiş ve 35 dakikalık serüvenin sonuna gelmişsiniz. Ve komisyonun şunu dediği anda dünyalar sizin olur;
Tebrikler gayet başarılı bir şekilde sınavı geçtiniz. Unutmayın ki kimse araba kullanmayı doğuştan öğrenmiyor.