Salvation dizisinde em iticinin önemi konu alınıyor
Salvation dizisinde aslında anlatılmak istenen sadece kurgular değil em iticinin önemidir. Dizide dünyaya gelmek üzere olan bir asteroid engellemenin tek yolunun em iticiler olduğu belirtiliyor. Eğer bir füze ile asteroid patlatılırsa büyük parçalar halinde dünyanın yine çok büyük zarar göreceği öngörülüyor. EM iticiler sayesinde çok hızlı bir şekilde asteroide ulaşıp elektromanyetik güç ile yönünü değiştirerek dünyayı teğet geçmesini sağlıyor.
Uzay yolculuğunun çok kısa sürede olması mümkün mü?
Diziden tanımış olduğumuz Darius Tanz karakteri aslında bizlere birini andırıyor. Yaptığı işlerle ve gerçekten teknolojik anlamda dünyaya umut veren biri olan Elon Musk. Bildiğimiz gibi uzay projeleriyle bizlere adını duyurmuş Elon Musk bu diziyle herhangi bir kırmızı alarm durumunda koşacağımız kişi olabileceğini anlatıyor. Dizideki Darius Tanz’ın arabasının da Tesla olduğunu çok net farkedebiliyoruz. Üstelik araçlardaki yazılımlarından da dizide bahsediliyor. Elon Musk 2015 senesinde EM itici hakkında yayınlanan bir içeriği Twitter üzerinden takipçileriyle paylaşmıştı. Bununla ilgili yaptığı veya yapacağı bir projenin varolup olmadığı merak konusu ancak eğer dizideki gibi bir duruma gelecek olursak ve 160 günümüz kalmış olursa Elon Musk’ın bu konuyla ilgili yatırım alacağına eminim. NASA’nın 2016 senesinde yaptığı araştırmayla EM iticinin gerçekten işe yaradığı söylendi. Bunun yapılması için çok yüksek bütçeli yatırımlar gerekli ve şu anda buna yanaşacak bir devlet olmadı. Dizide tabii ki kurgu kısmında dünyaya gelen bir asteroid sayesinde iki büyük devletin bildiği ve önlenmesi gereken bu facia için yapılan bir teknolojidir EM itici. Ancak ileride yapılması planlanan uzayda yaşam çalışmalarında EM itici kullanılırsa 70 günde Mars’a gidebiliriz.
EM itici nedir?
EM itici 1999 senesinde Britanyalı mucit Roger Shawyer tarafından önerilen bir itiş sistemidir. Bu sistemin çalışma prensibi ise verimsiz çalışan roket yakıtları yerine huni şeklinde metal bir kovuk içinde oluşan mikrodalgaların ileri geri sekmesiyle itiş gücü oluşturmasıdır. Elektromanyetik dalgalar sayesinde boşluktaki enerjiyle hareket eylemi oluşturup yüksek frekanslara ulaşarak ulaşım sağlanabilir.
Newton’un üçüncü yasasını ihlal ediyor
Newton’un üçüncü yasası “Her kuvvete karşılık, her zaman eşit ve ters bir tepki kuvveti vardır: veya iki cismin birbirine uyguladığı kuvvetler her zaman eşit ve zıt yönelimlidirler.” kuramının ihlal edildiği anlaşılıyor. Fakat dizide Darius Tanz’ın dediği bir cümle dikkat çekiyor. Kuramlar yok olmak için vardır deniyor. Bu da teknolojide imkansız teriminin olmadığını anlatıyor. İlk olarak 2002 senesinde denenmiş olan bu em itici Uzay Mühendisi Roger Scheuer’ın onayını almıştı ancak geliştirmesi o senelerde çok zordu. Son olarak 2016’da NASA Eagleworks laboratuvarlarında denendi ve itme kuvveti onaylandı. Bu deneylerin sadece birinde bu kuram ne çürütüldü ne de onaylanabildi. Burdan çıkaracağımız sonuç da Newton’un üçüncü yasasını çiğneyebildiğidir.
Son olarak…
EM itici bir gerçeğin örneklendirilmesidir. Belki de gizli yürütülen em itici projeleri halihazırda çalışıyordur. Çalışan em iticiler 2002’den beri var ancak bizi uzaya götürecek güçlere sahip olanları henüz yapılmadı. Teknoloji geliştikçe önümüzdeki günlerde bir em itici prototipiyle karşımıza geleceği öngörülen insanlardan biri Elon Musk olabilir.
Dizi muhteşem! Çıkarımlar da çok yerinde olmuş.