Kahve paketlerinde veya kafelerde Arabica veya Single Origin gibi ifadeleri görürsünüz. Bu, kahve çekirdeklerine verilen isimlerdir. Dünya üzerinde temel olarak iki tür bulunur: Arabica ve Robusta. Arabica, daha yüksek bölgelerde yetişen ve daha lezzetli olan bir tür, Robusta ise daha yüksek kafein miktarına sahip ve daha alçak bölgelerde yetişen bir türdür. Single Origin ise tek bir bölgede yetiştirilen ve harman olmayan kahve çekirdeklerini tanımlar. Harmanlar ise farklı aromalardaki kahve çekirdeklerinin karıştırıldığı kahve türleridir. Kahve türleri ise espresso bazlı, filtre ve çözünebilir olarak üçe ayrılır. Son yıllarda kahve kültüründe bir zenginleşme olduğu için soğuk kahve de bu üçlün yanına eklenebilir.
Espresso
Espresso, 90 derecelik suyun 30 saniye boyunca 9 bar basınçla demlenmiş, ince öğütülmüş kahveyle hazırlanır. Espresso, 30 mL bardaklarda sunulur ve elektrikli makine ya da moka pot ile hazırlanabilir. İtalya’da yaygın olarak içilen Espresso, diğer birçok kahve tarifinin de temel malzemesidir.
Americano
Americano, Espresso’ya sıcak su eklendiğinde oluşan bir kahve çeşididir. Americano, filtre kahveden daha sert ve Espresso’dan daha yumuşak bir içeriğe sahiptir. Espresso oranı, kahve miktarı, su miktarı gibi faktörlere göre sertliği ayarlanabilir. 2. Dünya Savaşı sırasında Amerikan askerlerinin Espresso’ya sıcak su eklemeleriyle ortaya çıktığı düşünülür.
Cappuccino
Espresso, süt ve süt köpüğünden oluşan bir kahve çeşididir. Adı, Capuchin rahiplerinden gelir. Cappuccino, Latte’den daha sert ve Espresso’dan daha hafif bir içeriğe sahiptir. Her fincana bir shot Espresso eklenir, süt 70 dereceye kadar ısıtılır ve üzerinde 2-3 cm köpük oluşturulur. İşlenen süt, Espresso’ya eklenir ve çikolata parçacıkları eklenerek sunum zenginliği katılabilir.
Frappe
ilk olarak 1957 yılında Nestle tarafından çikolatalı içecek olarak hazırlanmıştır. Frappe, soğuk su ile hazır kahveye eklenir. 2 tatlı kaşığı çözünebilir kahve, şeker ve 3 yemek kaşığı soğuk su shaker veya mikser yardımıyla karıştırılır. Elde edilen karışımın yarısı bardağa dökülür, üzerine buz küpleri eklenir, sonra soğuk süt ve su eklenir ve köpük de bardağın üzerine konur. Frappe, krema veya dondurma ile zenginleştirilebilir
Latte
Latte, 1/3 veya 1/5 oranında Espresso’ya süt eklenerek hazırlanır. Üzerine de süt köpüğü konularak sunumu yapılır. Sütün ısısı 70 dereceye kadar ısıtılır ve Espresso’ya eklenir. Süt köpüğü de üzerine eklenerek Latte sunumu tamamlanır. Farklı meyveler, çikolata gibi eklemeler yaparak sunumu daha zengin hale getirmek mümkündür. Latte, dünya çapında oldukça popüler olan bir kahve türüdür ve diğer kahve türlerinden daha hafif olan bir içimi vardır.
Macchiato
Sert ve aromalı bir tada sahip olan Macchiato, Espresso’ya köpüklü süt ilave edilerek hazırlanır. Sıcak süt, mikser yardımıyla köpük haline getirildikten sonra 1 shot Espresso’nun üzerine ilave edilir. Dilerseniz, üzerine Hindistan cevizi ekleyerek servis edebilirsiniz. Macchiato, Long Macchiato ve Latte Macchiato olarak kendi içerisinde ikiye ayrılır. Long Macchiato, 2 shot Espresso ile hazırlanır ve süt köpüğüne ek olarak bir miktar sıcak eklenir. Latte Macchiato ise Latte ile Macchiato arasındaki tatta bir içecek türüdür.
Mocha
Adını Yemen’de bulunan Mucha Limanı’ndan alan Mocha, 1/3 oranında Espresso ile 2/3 oranında süt ile hazırlanır. Latte ve Cappuccino’dan farkı ise Mocha’da çikolata şurubu veya tozu bulunuyor. Bardağın içerisine çikolata şurubu veya tozu koyuyorsunuz. Ardından sıcak sütü ilave edip, son olarak da oldukça yavaş bir biçimde, bardağın kenarından Espresso’yu ekliyorsunuz. Çırptığınız sütten elde ettiğiniz süt köpüğünü de kahveye eklediğinizde Mocha, servise hazır hale geliyor. Farklı tatlar arayanlar kahvesine, vanilya şurubu veya karamel gibi aromalar da katabilirler.
Marocchino
İtalya’da oldukça fazla tüketilen Marocchino, 1 shot Espresso, süt köpüğü ve Hindistan cevizi tozuyla hazırlanıyor. 1 Shot espresso üzerine süt köpüğünü ekleyin, son olarak da Hindistan cevizi tozunu ilave ederek kahvenizi sunuma hazır hale getirebilirsiniz. Hindistan cevizi tozuna ek olarak kahvenize kakao tozu da ilave edebilirsiniz.
Filtre Kahve
Öğütülmüş kahve, metal veya kağıt filtre yardımıyla sıcak sudan geçirilerek demlenir. French Press’te hazırlayacaklar ise cam kap içerisine sıcak su ve öğütülmüş kahveyi koyup, bir süre demlendikten sonra metal filtre yardımıyla süzerek filtre kahveyi hazır hale getirebilirler. Dünya üzerinde en çok tüketilen kahve olan filtre kahveye dilerseniz süt, şeker veya krema ilave edebilirsiniz.
Çözünebilir Kahve
Espresso ve filtre kahve demlediğiniz zaman geriye kalan posa çöpe atılır. Çözünebilir kahvede ise posa, asıl malzemeyi oluşturur. Kahve tozunu sıcak suya ekleyip karıştırdığınız takdirde kahveniz hazır demektir. Ancak çözünebilir kahve, pek çok endüstriyel süreçten geçtiği için aromasını ve doğallığını kaybeder. Çoğu ülke, yavaş yavaş çözünebilir kahve tüketimini azaltma yoluna gitmektedir.
Soğuk Kahve
Kahve demlerken sürekli olarak sıcak su kullandığımızdan dolayı kahvenin içerisinde yer alan pek çok yağ asidi çözünür. Bu da kahveye acı bir tat verir. Soğuk kahve hazırlarken kullandığımız su da soğuk olduğu için bu yağ asitleri çözünmez ve kahve daha yumuşak içimli olur. Soğuk kahve demlemek için temelde kullanabileceğiniz 3 farklı yöntem bulunuyor. Bunlar; Cold Drip, Cold Brew ve Ice Cold Coffee olarak karşımıza çıkıyor.