Gündem

“2024 Mart Ayı FED Faiz Kararı: Beklentiler ve Tahminler!”

FED

Dünya, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jeremy Powell liderliğindeki Para Politikaları Kurulu’nun vereceği kritik faiz kararını bekliyor. Mart ayı toplantısının ardından açıklanacak olan bu karar, altın, dolar ve akaryakıt fiyatları başta olmak üzere küresel piyasalar üzerinde büyük bir etkiye sahip olmaktadır. Yatırımcılar ve ekonomi uzmanları, FED’in bu hamlesinin ekonomik istikrarı nasıl etkileyeceğini merak ediyor. Aynı zamanda enflasyonla mücadeledeki rolünün ne olacağı da düşündücürü. Peki, bu önemli karar ne zaman duyurulacak? 2024 FED toplantısı takvimi ve beklenti anketiyle ilgili tahminler neler? İşte, merakla beklenen faiz kararı öncesinde bilmeniz gereken her şey.

2024 Mart Ayı FED Toplantısı Ne Zaman, Saat Kaçta?

ABD Merkez Bankası’nın (FED) Para Politikaları Kurulu toplantısı, 19 – 20 Mart 2024 tarihlerinde gerçekleşecek. Başkan Jeremy Powell’ın katılımıyla yapılacak olan toplantının ardından, 20 Mart Çarşamba günü Türkiye saati ile 21.00’de faiz kararı kamuoyu ile paylaşılacak. Bu karar, altın, dolar ve akaryakıt fiyatları başta olmak üzere küresel piyasalarda önemli etkiler yaratacaktır. Ekonomik istikrar ve enflasyonla mücadelede FED’in atacağı adımlar, tüm dünyanın gözünü bu toplantıya çevirmiş durumda.

Fed Faiz Kararları ve Ekonomik Beklentiler

Analistler, ABD’de geçtiğimiz hafta açıklanan tüketici ve üretici enflasyon rakamlarının beklentileri aşmasıyla, Federal Rezerv’in (Fed) yılın ilk yarısında faiz indirimlerine başlayabileceği ihtimallerinin zayıfladığını belirtiyor. Para piyasaları, Fed’in 19-20 Mart’taki toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını öngörüyor. Ancak, Mayıs ayında faiz indirimi ihtimali yüzde 7, Haziran ayında ise yüzde 59 olarak fiyatlanmaktadır.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın gelecek hafta yapacağı açıklamalar ve “dot plot” grafiği, yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bu grafik, Fed üyelerinin ekonomiye ilişkin projeksiyonlarını ve politika faizine dair beklentilerini gösteriyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, daha önce enflasyonun “geçici” olduğunu söylediği için pişmanlık duyduğunu ifade etti. Yellen, enflasyona “en büyük katkıyı” sunan kira maliyetlerinin bu yıl düşmesini beklediğini söyledi. Bunun yanı sıra kira oranlarındaki değişikliklerin Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) yansımasının zaman alacağını belirtti.

Küresel Ekonomik Büyüme ve Piyasa Göstergeleri

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel ekonomiye ilişkin büyüme beklentisini bu yıl için 0,3 puan artırarak yüzde 2,4’e yükseltti. Bu revizyon, özellikle Çin ve Avro Bölgesi’ndeki ekonomik iyileşmelerin etkisiyle gerçekleşti.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, haftayı yaklaşık 20 baz puanlık bir artışla yüzde 4,30 seviyesinde tamamladı. Altının ons fiyatı ise yüzde 0,86’lık bir düşüşle 2 bin 158 dolara geriledi. Dolar endeksi, geçen hafta yüzde 0,6’lık bir artışla 103,4 seviyesine yükseldi.

Jeopolitik Gelişmeler ve Enerji Piyasaları

İsrail-Filistin çatışması ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi jeopolitik gelişmeler, enerji piyasalarını etkilemeye devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı, geçen haftayı yüzde 4’lük bir artışla 84,8 dolardan kapattı. Bu gelişmeler, petrol fiyatlarının gelecekteki seyrini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır.

Şubat Ayı FED Faiz Kararı

Şubat ayında, ABD Merkez Bankası (Fed) politika faiz oranını değiştirmeme kararı aldı. Bu kararla birlikte, faiz oranları 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25-5,50 aralığında sabit bırakılmıştı. Bu durum, Mart ayındaki toplantıda alınacak faiz kararı için önemli bir öncül teşkil ediyor. Fed’in bu sabit tutumunun, piyasalar ve yatırımcılar tarafından nasıl yorumlanacağı merak ediliyor. Aynı zamanda ekonomik beklentilere nasıl yansıyacağı, Mart ayındaki toplantının odak noktası olacak.

Önerilen içerikler
GündemSon Dakika

Türkiye'nin Yeni Eğitim Müfredatında İntegral Kavramı Kaldırıldı

Gündem

‘’Sağlıklı Kilo Vermenin 10 Yolu’’

GündemSon Dakika

Tokat’ta 5.6 Büyüklüğünde Deprem: Uzmanlardan Kritik Uyarılar

BilgiGündemTarih

Filistin ve Mescid-i Aksa

Abone olup yenilik ve promosyonlardan haberdar olabilirsin!

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
0
Would love your thoughts, please comment.x