Eminim çoğumuz parfüm kullanmayı ve güzel kokmayı çok seviyoruz. Peki parfümler hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Bugün size parfüm hakkında bilmemiz gereken en temel şeylerden bahsedeceğim. Belki yazının bir yerlerinde de size sevdiğim parfümlerden önerebilirim kim bilir. Haydi başlayalım!
Parfümler cilde zararlı mıdır?
Güzel kokular neredeyse tamamen kimyasallardan yapılır. Bunların yaklaşık üçte biri zehirli olarak bilinir ve alerjiden kansere kadar birçok şeye neden olabilir. Bunlar yerine nabız noktalarınıza biraz esans yağ ya da çiçek yağı sürebilirsiniz.
Fakat yine de hayır ben parfüm kullanmayı çok seviyorum diyorsanız işte size birkaç ipucu;
- Parfümümün uzun süre dayanmasını nasıl sağlarım?
Katı parfümlerin likit olanlara göre sayısız avantajları vardır. Genelde alkolsüzdürler (hassas ciltler için daha iyi), çantanızın dibine dökülmeyecektir (israf) ve daha kalıcı olacaktır..
- Mükemmel parfümü nasıl bulacağım?
Burnunuzu ve üç altın kuralı takip edin: Her zaman parfümü cildinizde deneyin bir test çubuğunda değil, mağazada 10 dakika dolaşarak koklama güdünüzün gelişmesine ve vücut kimyanızla karışmasına izin verin ve son olarak farklı ruh halleri için farklı kokular satın alın.
- Parfümümün kokusu neden günden güne değişiyor?
Bu tamamen ne yediklerinizle ilgilidir. Sarımsak gibi keskin kokulu yiyecekler, vücut kimyasına ve koku alma durumumuza etki ederek ve sürdüğümüz parfümün kokusunu değiştiriyor.
- Parfüm seçmenin en iyi yolu nedir?
Kokunun dilini size aşağıda açıklıyorum!
Floral kokular: Tatlı çiçek kokuları esaslıdır, kadınsı bir koku üretir.
Oryantal kokular: Daha yoğun, vanilya ve egzotik bitkiler gibi misk kokularının birleşiminden oluşur.
Orman kokuları: Yoğun, baharatlı ya da yanık, patchouli (silhat) ya da deri kokulu bile olabilir.
Su kokular: Hafif ve dinginleştiricir. Bu kokular hava ya da hafif bir deniz meltemi gibi kokabilir.
Turunçgil kokuları: Portakal, limon ve ıhlamur kokularıdır. Daha canlı bir koku elde etmek için genelde diğer meyvelerle kombine edilir.
- Peki parfüm bozulabilir mi?
Her ne kadar parfümlerin son kullanma tarihleri yoksa da bazen siz şişeyi bitirmeden bozulabilirler. Doğru şekilde muhafaza edilmeyen bir parfümün kokusu ekşimeye ve rengi de koyulaşmaya başlar. Bir parfümün ömrünü uzatmak için onu doğrudan gelen ışık ve ısıdan uzak tutun.
Açıkçası bu bilgiler adı üstünde bilgi, biraz da uygulamaya geçelim ve size ben neler kullanıyorum, parfümleri nasıl uyguluyorum biraz onlardan bahsedeyim.
Gündüzleri kullanmayı sevdiğim favori iki parfümüm var. Biri “YSL Libre”, kesinlikle aşığım bu kokuya. Floral bir koku. Şişesiyle Paris modaevinin gustosuna ayna tutan floral parfümün sessiz kahramanları, tende sofistike bir deneyim yaratan siyah frenk üzümü ve kalıcılığı garantileyen Madagaskar vanilyası. Orta notalar: Arap yasemini, lavanta, yasemin. Bir diğeri ise “GIORGIO ARMANI My Way Intense” Kapağı çıkarılabilen ambalajı sayesinde kolayca yeniden doldurulabilen parfüm, markanın Madagaskar, Peru ve Brezilya’daki orman koruma programlarına sadık ilkelerle tasarlanmış. Orta nota: Sümbülteber.
Geceleri ise bir tık daha çok hissedilen kokuları tercih ediyorum daha şık hissettiriyor. Uzun seneler kullandığım “GIORGIO ARMANI Si” yine ve yine siyah frenk üzümünden elde edilen Cassis likörüyle yapılan tatlı sert açılışı, önce taze mayıs gülleri, sonra paçuli ve ambroksan gibi odunsu notalar takip ediyor. Ünlü parfümör Christine Nagel’in eseri. Orta notalar: Mayıs gülü, frezya.
Peki ben parfümleri nasıl uyguluyorum ona gelelim. Önce saçlarıma, sonra bileklerime boynuma ve enseme birer fıs uyguluyorum o kadar güzel yayılıyor ki her yerime sonrasında bayılıyorum. Ense ne alaka derseniz eğer biriyle sarılırken ona en yakın olan yer aslında ensemiz oluyor ve ekstra alıyor kokumuzu.
Umarım tavsiyelerimi ve önerilerimi seversiniz!