Guangzhou Tıp Üniversitesi’nden Kang Zhang yönetiminde çalışan Çinli ve Amerikalı bilim insanları, hastalık tanısı yapabilen bir yapay zeka geliştirdiler.
Yeni program, büyük veri yığınlarını aşarak hangi hastaların öncelikli olarak tedavi edilmesi gerektiği konusunda yardımcı olabilecek. Programın ender görülen hastalıkların teşhisinde de kullanılabileceği söyleniyor, çünkü bu hastalıklar hakkında doktorların pek fazla bilgileri yok. Araştırmacılar yeni sistemi büyük bir veri yığınıyla test ettiler. Aralarında daha çok okul öncesi çocukların olduğu 1,3 milyonu aşan kişiye ait 100 milyon veri, 2016 -2017 yılları arasında Guangzhou Kadın ve Çocuk Tıp Merkezi’nde toplandı. Hastalık semptomları ve teşhisler dışındaki diğer bazı bilgileri alan yapay zeka bu verilerle hastalıklara tanılar koydu. Bu tanı verileri daha sonra doktorların verileriyle karşılaştırılarak sistemin güvenirliği belirlendi.
Karşılaştırma 20 doktorla yapıldı ve doktorlar yetki sınırları ve deneyimlerine göre beş gruba ayrıldı. Sonuçlara göre yapay zeka sistemi genç doktorların bulunduğu ilk iki grupta 0,885 puanla daha başarılı oldu. Fakat daha deneyimli olan üç grupta aynı başarıyı gösteremedi. Ocak ayında yine Nature Medicine dergisinde, hastaların vesikalık fotoğraflarına göre ender görülen kalıtım hastalıklarını bulan bir yapay zeka sistemi tanıtılmıştı. Araştırmacılara göre yapay zeka sistemi ilk kuşkulu durumda, olası genetik nedenlerin sayısını sınırlayarak, teşhisi hızlandırabiliyor Bu uluslararası çalışmaya Amerikalı, İsrailli ve Alman bilim insanları katılmışlardı.
Kaynak: https://www.herkesebilimteknoloji.com/haberler/saglik/cocuk-hastaliklarinin-tanisi-icin-yapay-zeka.