Yaşamın büyük bir değeri yoktur fakat ondan başka bir şeyimiz de yoktur.
Sigmund Freud, 6 Mayıs 1856’da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nda, Pribor’da dünyaya geldi. Sigmund Freud’un kendinden 20 yaş büyük üvey ağabeyi ve kendisinden küçük 7 küçük kardeşi vardı. Freud’un babası, zorluklar içinde çalışan bir yün tüccarıydı. Ailesi maddi olarak yaşadığı zorlukları atlatamayınca Sigmund 4 yaşındayken Viyana’ya taşındılar.
8 kardeş içinden tek odası olan Sigmund’du
Sigmund, ailede hep ayrı tutulurdu. İleride çok başarılı olacağına tüm aile bireyleri inanırdı. O küçük yaştan itibaren ailenin “Okuyup adam olacak!” dediği bir evlattı. Henüz 12 yaşındayken 6 yabancı dil biliyordu. Lisede öğrenilen Latince, Fransızca ve İngilizce’nin yanı sıra kendi başına İbranice, İtalyanca ve İspanyolca lisanlarını da öğrenmiştir. Ailede bu kadar başarılı tek çocuk olduğu için evde ona özel bir oda bile vardı. Kız kardeşlerinden biri piyano dersleri almaya başlayınca bunun Freud’u rahatsız ettiğini fark ettiler. Piyano evden çıkarıldı ve bu da sizlere onun ne kadar önemli bir çocuk olduğunu anlamanızı sağlamıştır umarım. Goethe’nin yapıtlarından etkilenerek Tıp Fakültesine gitmeye karar verdi.
Freud, geçmişe yolculuğu icat etti.
Geçmişin bugüne etkisi yadırganamaz. Kişinin bastırdığı bilinçten uzaklaştırdığı isteklerin, duyguların, düşüncelerin, ruhsallığın geri kalanıyla bütünleştirilebilmesi için şu anki zamana geçmişini getirmesi gerekir. Freud bunu zamanın akışında ters yöne gitmek diye tabir ediyor.
Başarılı olmak ve para kazanmak ile ilgili takıntıları vardı.
Freud, 1881 senesinde tıp eğitimini tamamladıktan sonra beyin anatomisi ve nöropatoloji alanında ünlü Dr. Theodor Meynert’in psikiyatri kliniğinde asistan olarak çalışmaya başladı. Başarı ve para takıntıları yüzünden Sigmund Freud, kokain ile ilgili araştırmalar yapıp, ne kadar bağımlılık yapabileceğini anlamaya çalıştı. Kokainin rahatlatıcı etkisinden bahsetmişti. Aynı dönem içinde kendisi de kullanmaya başladı.
Ağız kanserinden öldü!
Freud hayatı boyunca tütün kullandı ve kansere yakalandı. Ölene kadar tütünü asla bırakmadı. Ağzından 30 kez ameliyat olan Freud’un durumuna doktorların yapabileceği hiçbir şey kalmamıştır.
Freud 23 Eylül 1939 senesinde, 83 yaşında, Londra’da vefat etti.