8 Mart nedir? O Tarihte ne olmuştur?
8 Mart tarihinde tüm dünyanın onaylamadığı ve çok kötü bir durum yaşandı. Bu tarihte büyük bir toplu cinayet yaşandı.
8 Mart 1857 tarihinde, ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi, kendileri için daha iyi çalışma koşulları istemiyle greve başlamıştır. Polis grev yapanlara saldırıp, onları tekstil fabrikası içerisinde kitli bırakmıştır. İçeride çıkan yangın sonucu polislerin kurduğu barikatlar yüzünden içeriden kaçamayan çoğu kadın 129 işçi can verdi. ABD’de kadın işçilerin vahşice öldürülmesi sonucunda Kopenhag’da 1910 senesinde, Sosyolist Kadınlar konferansı sırasında 8 Mart tarihi “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde, 8 Mart gününü “Dünya Kadınlar Günü” olarak anmayı kabul etti.
Türkiye’de Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlandı ancak ondan sonraki senelerde kutlanmasına izin verilmedi. Türkiye 1975 senesinde Birleşmiş Milletler’in kararından etkilenip “Kadın Kongresi” düzenledi. Böylece 8 Mart 1975’den beri Türkiye’de, Dünya Kadınlar Günü daha yaygın olarak kutlanmaktadır. Kapalı mekanlardan, sokaklara kadar her yerde özgürce kutlanmaktadır.