Sesli asistan pazarına sosyal medya devi Facebook’un da girme girişimi, hem platformun yeniden doğuşuna hem de sesli asistanların daha yaygın kullanılmasına olanak tanıyabilir.
Geçmişte adı sıkça veri ihlalleriyle gündeme gelen Facebook, platformda yaptığı değişikliklerle eski ihtişamlı günlerine geri dönmeyi hedeflese de kullanıcılardan henüz beklenen geri dönüş alınabilmiş değil. Kullanıcıların yaşadığı güven kaybını telafi edip platformu terk eden kullanıcıları geri getirmeyi isteyen sosyal medya devi, aynı zamanda sesli asistan gibi yeni girişimlere de yönelmiş durumda.
Bugün resmi olarak sesli asistan çalışmalarına başladığını duyuran Facebook’un bu girişimi ilk aşamada birçok kullanıcı tarafından riskli olarak görülse de bazı analistler durumun aslında tam tersi olduğunu düşünüyor. Utter.one isimli ses deneyim ajansının CEO’su Michal Stanislawek, Facebook’un insanların platformu deneyimlemeleri için yeni bir yol yaratmak istediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Sesli asistan, kullanıcıların sosyal çevrelerinde duydukları şeyleri özetlemeleri ve ayırabilmeleri için önemli bir rol oynayabilir. Günlük özetler gibi bazı yeni alışkanlıklar ortaya çıkabilir. Facebook, bu alanda yapmak istediklerini başka bir şirket yapmadan önce gerçekleştirmek istiyor.”
VUX World isimli ses stüdyosunun kurucusu Kane Simms de sesli asistan özelliğinin fark yaratabilecek bir özellik olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Sesli asistan oluşturmak için 2006’dan bu yana sosyal medya alanında lider olan bu şirketten daha iyi bir alternatif yok. İster beğenin ister beğenmeyin şu anda WhatsApp’ta Facebook’a ait birçok özelliği kullanıyoruz. Facebook, sosyal medyayı herhangi bir şirketten daha iyi anlıyor.”
Facebook’un sesli asistan girişiminin başarıya ulaşmasını istiyorsa ilk olarak gizlilik konusunda kullanıcıların güvenini tekrar kazanmalı. Sosyal medya devinin bu girişiminin başarıya ulaşıp ulaşmayacağını önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz.