Diyet hataları mı yapıyoruz?
Diyet hataları, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına uymamak ya da doğru beslenme kurallarını anlamamak gibi nedenlerle yapılan yanlış beslenme tercihleridir. Diyet hataları, kilo verme çabasında olumsuz etki yaratabilir ve sağlık açısından risk oluşturabilir. Örnek olarak, uzun süre aç kalmak, öğün atlamak, ekmek ve karbonhidrat içeren besinlerin aşırı tüketilmesi, su tüketiminin az olması, aşırı yoğun egzersizler yapmak, iştahsızlık ve yorgunluk nedeniyle yanlış beslenme tercihleri yapmak gibi diyet hataları sayılabilir. Bu hataların yerine, dengeli ve düzenli bir beslenme programına uyulması ve doğru beslenme kurallarının öğrenilmesi kilo verme çabasında etkili ve sağlıklı sonuçlar verecektir.
Uzun süre aç kalmak
Uzun süre aç kalmak, öğün atlamak veya günde 1-2 öğünle yetinmek, metabolizmayı yavaşlatır ve hızlı kilo verme çabasının tersine etki yapar. Bunun yerine, tercih edilen besinlerin değiştirilmesi kilo kaybına yardımcı olabilir.
Ekmek tüketimini bitirmek
Ekmek ve karbonhidrat içeren besinlerin aşırı tüketilmemesi önerilir ancak diyetten tamamen çıkartılması olumsuz sonuçlara yol açabilir. Ekmek yerine farkında olunmadan makarna, bulgur gibi karbonhidratlar tüketilebilir ve bütün karbonhidratların beslenmeden çıkartılması kas kaybı riskini de beraberinde getirir. Önemli olan, ekmek ve diğer karbonhidratların tüketim oranıdır.
Suyun ödem yaptığını düşünmek
Su tüketiminin gerekenden az olması, çay veya kahve tüketiminin fazla olması, vücudu susuz bırakır, metabolizmayı yavaşlatır ve şişkinliğe yani ödeme sebep olur. Bu yüzden gerekli miktarda su tüketimi, vücutta ödem oluşumunu önler.
Meyveleri şekerli diye düşünüp tüketmemek
Meyveler, porsiyon kontrolü yapılarak tüketildiğinde, gün içinde alınması gereken karbonhidrat, vitamin ve minerali sağlar ve aynı zamanda antioksidan miktarları yüksek olduğu için metabolizmayı hızlandırır ve hastalıklara karşı koruma oluşturur. Ancak gece geç saatlerde veya gün içinde fazla meyve tüketimi kilo artışına sebep olabilir.
Yoğun sporun zayıflatacağını düşünmek
Aşırı derecede yoğun egzersizler, vücutta stres hormonlarının üretimini artırır ve metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle, dengeli bir egzersiz programı tercih edilmelidir.
Yorulunca her şeyi yemek
İştahsızlık veya yorgunluk nedeniyle yapılan yanlış beslenme tercihleri, vücutta kalori açığı yaratır ve metabolizmayı yavaşlatır. Bu yüzden, dengeli ve düzenli bir beslenme programına uyulması önemlidir.