Bilgi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nedir?

Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedir? Geçmişte neler oldu?

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafınca bu şekilde tanımlanmış olarak her sene 8 Mart’ta kutlanan uluslararası bir gündür. Böylelikle insan hakları temelinde kadınların siyasi ve toplumsal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasal ve toplumsal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Artık Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk defa 1921 senesinde “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.1975 senesinde ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı.

1977 senesinde Birleşmiş Milletler tarafınca 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak diye deklare edildi. Kadınlar Günü’nün geçmişi ise eskilere dayanmaktadır.

Kadınlar Günü

Kadınların erkeklerle eşit haklara haiz olmak yolunda verdiği savaşın başlangıcı, 8 Mart 1857 senesinde ABD’nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı emek harcama koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir. Bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin yapınak önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda bir çok kadın 129 işçi can vermiş, bu yüzden bu olaylardan 52 yıl sonrasında (1910), Danimarka’nın Kopenhag kentinde düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin’in önerisiyle, 1857’de süregelen, hanım haklarının kazanılması ve hanımefendilerin evliliği mücadelesinin her sene “Kadın Günü” olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.

 

Günün isminde karar kılındı!

1975 yılında Uluslararası Kadınlar Yılı olarak kutlandı. Yapılan etkinlikler kapsamında Birleşmiş Milletler, 8 Mart’ı “Dünya Kadın Günü” olarak kutlamaya başladı. İki yıl sonrasında 1977 de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 8 Mart, “hanım hakları, uluslararası barış günü” olarak kabul ediliyor.

Sonuç olarak bu kabule gerekçe olarak iki temel niçin gösteriliyor. Bunlar: dünya barışının korunması, toplumsal inkişaf ve temel insan haklarının kullanılması için hanımefendilerin da eşitlik ve kendilerini geliştirmelerine olanak sağlama gereksinimi idi. Kadınlara eşit hakların verilmesinin dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.

Günümüzde “Kadınlar Günü” her sene kutlanarak geçmiş dönemde yaşanan yangındaki emekçi kadınlarımız anılıyor. Böylelikle son günlerde çok daha önem verilen bu güne ilgi son derece artış göstermektedir. Sonuç olarak taraflarca bu günün anlam ve önemini farklı yerlere çeken gruplar oluşsa da herkes saygı çerçevesinde eleştiri yapmaktadır.

Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun!

 

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Dünya_Kadınlar_Günü

Avatar photo
Yazar hakkında

Sanatı desteklemeye her gün devam edeceğim. Sanatla yaşıyorum, bunun bir parçasıyım.
Önerilen içerikler
BilgiHayatPsikoloji

İrade ve İçsel Gücün Keşfi

AstrolojiBilgi

Doğum Haritası Evlilik Analizi Nasıl Yapılır?

BilgiHayatPsikoloji

Empati: İnsanlık Bağının Mizacı

BilgiGündemTarih

Filistin ve Mescid-i Aksa

Abone olup yenilik ve promosyonlardan haberdar olabilirsin!

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları görüntüle
0
Would love your thoughts, please comment.x